Eldretur til Kroglia Kulturgård 13.05.19

Klikk for stort bilde02 Kroglia kulturgård Eldrerådet har også i år arrangert tur for de eldre i kommunen.
35 deltakere fra hele kommunen møttes på Stokkvågen og dro i leid buss til Kroglia Kulturgård i Grønnfjelldalen.

Noen hadde vært svært tidlig oppe og da var det greit å slappe av med halvannen times busstur først. Jeg spurte en dame som gjespet om hun var trøtt. Svaret var et klart "Ja, og det er Nordland fylkeskommune sin skyld".

Vel framme på Kroglia ble vi møtt av en smilende vertinne Eldbjørg Fagerjord. Hun serverte kaffe med hjembakte kaker, frukt og twist mens hun fortalte litt om historien deres.

Dagens tema var "Eldre og psykisk helse".

Brit Skjærvik, som hadde vært på Generasjonskonferansen og fått høre Odd Eidner legge fram "5 om dagen for bedre helse", ga oss sin tolkning av disse budene. Budene er opprinnelig laget av Ungdommens Fylkesråd i Nordland og er ment for ungdom i alle aldre.

1. Ta kontakt!
  2. Vær aktiv!
  3. Ta pauser! Tenk på egne behov og følelser.
  4. Prøv nye ting! Kom deg ut av komfortsonen, mestring gir selvtillit.
  5. Gi av deg selv! Gjør noe fint for en venn eller en fremmed. Husk; et smil kan være nok.

Odd Eidner la til et eget bud:

6. Se det gode i hverandre!

Det ble orientert om hvilke tjenester som finnes i Lurøy kommune for personer med psykiske problem. I tillegg ble Helsedirektoratet sine råd om psykisk helse og fysisk aktivitet gjennomgått. Deltakerne fikk utdelt hefte med opplysninger og informasjon.

Til lunsj fikk vi elghakk med poteter, brød og flatbrød, ripsgele og rørte tyttebær. Det meste var ureist mat, dvs felt og høstet i nærmiljøet av dem selv. Desserten besto av tjukkmelkspanacotta med rabarbrakompott og kakesmuler på toppen. Både lunsj og dessert smakte fortreffelig.

Litt mer informasjon ble det etter lunsj, blant annet om Aktivitetsvennordningen i Lurøy. Til høsten er det valg og da passet det med en gjennomgang av hva eldrerådet er og slik at det kan melde seg kandidater når den tid kommer.

En liten runde med sjokolade-quiz ble det også tid til. Visste du for eksempel at 2001 står for sjokoladen "After eight"?

Bussturen hjem gikk via en stopp i Mo sentrum så vi fikk gjort noen ærender mens vi var i byen. Vel tilbake på Stokkvågen tok vi bølgen i bussen før alle dro hver til sitt med bil, buss, hurtigbåter og ferge.

Her ser du noen bilder fra turen