Intervju med elev fra Meløy VGS, studiested Inndyr: Ole Noris Remy Tjelta (19)

Klikk for stort bilde   Ole Noris kommer fra Konsvikosen, er 19 år og går Vg 2 Fiske og fangst ved Meløy videregående skole, studiested Inndyr. Han gikk først to år med TIP på Mo før han ombestemte seg, og begynte på naturbruk ved Inndyr.

Ole deltok på "temadagene for havbruk i Lurøy" som representant for studiestedet sitt. Sammen med medelever og lærere, gikk de fra Inndyr til Kvarøy, med det topp moderne studiefartøyet, Oscar Sund. Temadagen ble arrangert på Kvarøy 8. november 2019, som et samarbeid mellom lokale næringsaktører: Nova Sea, Kvarøy Fiskeoppdrett, Lovundlaks, Helgeland oppdrettservice, Sleneset Aquaservice, Sjy Seaweed og fiskarlaget, representert ved de lokale fiskerne Trond Sarrasen, Børre Johansen og Sara Karstensen, sammen med Meløy VGS, avd. Inndyr, Tverrfaglig opplæringskontor, Sandnessjøen VGS (YKS marine) og Lurøy kommune. 52 ungdommer deltok på en innholdsrik dag, hvor både studie- og yrkesmuligheter innen fiskeri og havbruk ble godt presentert.

Hva var det som gjorde at du valgte å begynne ved skolen på Inndyr?

«Jeg fant ut at jeg heller ville jobbe på havet. Litt fordi det er ingen i verken familien min eller i bygda som er fiskere. På sikt kan jeg godt tenke meg til å starte opp med fiskeri selv, kjøpe meg båt og egen kvote, men det er en langsiktig plan. Det er få fiskere igjen i kommunen og jeg tror det er viktig for rekrutteringen til fiskeryrket at unge satser på dette yrket.»

Så du ser for deg å flytte tilbake igjen til Lurøy når du er ferdig med skolen?

«Ja det kommer jeg helt sikkert til å gjøre. Jeg ønsker å etablere meg i hjembygda mi. Lurøy kommune er en fin kommune å bo i, det er et lite tett samfunn med hyggelige folk. Og så er det jo et stort pluss for meg at de satser på havbruk og rekrutering», fortsetter han.

Ole Noris har helgejobb hos Kvarøy Fiskeoppdrett og har hatt sommerjobb der to år på rad. Han sier videre at han ikke er fremmed for å jobbe i oppdrettsnæringa i kommunen i friperiodene sine.

«Som fisker jobber man jo ofte bare halve året. Da hadde det vært fint å kunne jobbe med havbruk den delen av året jeg ikke skal fiske.»

Hva vil du si om skolen på Inndyr og årene du har hatt der?

«Jeg har hatt en veldig fin tid på Inndyr. Skolen er liten og tett, og man får god kontakt med lærerne. Jeg har jo nesten et kompis-forhold til flere av lærerne. Ellers så har skolen gode rutiner og undervisningen er godt organisert. Et stort pluss er også at mye av undervisningen er praktisk rettet, og det er lite teori. Jeg synes skolen har lagt et godt grunnlag for det jeg ønsker å jobbe med i fremtiden,» avslutter Ole Noris.

Lurøy kommune takker Elianne Grønbech Einarsen for intervjuet, og ønsker Ole Noris lykke til videre!Klikk for stort bildeMeløy,Inndyr