- En grunneier, utbygger eller annen aktør som ønsker en reguleringsplan, sender inn et planinitiativ. Dette gjøres med hjelp fra en fagkyndig plankonsulent. Før oppstart kan det også være lurt å ha et veiledningsmøte med kommunen for å avklare hvilke regler og hensyn som gjelder.Planinitiativet må inneholde forslagsstillers vurdering av om planen omfattes av forskrift om konsekvensutredning og eventuelt hvilke tema forslagsstiller mener må utredes.
- Oppstartsmøte: Målet med oppstartsmøtet er å sikre en ryddig og effektiv planprosess, med gode avklaringer tidlig i arbeidet. Her gjennomgås viktige temaer og forutsetninger for planarbeidet, slik at grunnlaget for det endelige planforslaget blir tydelig. I møtet avgjør kommunen om forslagsstilleren kan starte arbeidet med planen. Dersom planen kan få store konsekvenser for miljø eller samfunn, diskuteres behovet for en konsekvensutredning, og hvilke temaer som eventuelt må utredes
- Planoppstart: Når planarbeidet starter, må forslagsstiller eller plankonsulent varsle om dette offentlig. Varslingen skjer gjennom annonser i aviser og brev til naboer, offentlige myndigheter og andre berørte parter. Alle har da mulighet til å komme med innspill til planen, for eksempel om hva som bør tas hensyn til eller endres. Hvis det er laget et forslag til planprogram (en plan for hvordan arbeidet skal gjennomføres), blir dette som regel sendt på høring og lagt ut til offentlig ettersyn samtidig. Høringsfristen for planprogrammet skal være minst seks uker, slik at berørte parter får tid til å gi innspill. Varslingen sikrer at alle som kan bli påvirket av planen, får informasjon og mulighet til å medvirke tidlig i prosessen.
- Utredninger: Forskrift om konsekvensutredninger gir en oversikt over hvilke temaer som kan inngå i en konsekvensutredning, for eksempel miljøpåvirkning, trafikk, naturmangfold og kulturminner. Denne oversikten kan også brukes som en sjekkliste for å vurdere hvilke forhold som bør utredes, uavhengig av om planen formelt krever en KU eller ikke.For både planer som krever konsekvensutredning og de som kun trenger en planbeskrivelse, må det alltid vurderes hvilke temaer som er relevante, og hva som er viktig å belyse i den konkrete saken. Ifølge KU-forskriften skal utredningens innhold og omfang tilpasses planen og være relevant for de beslutningene som skal tas. Dette sikrer at planleggingen skjer på et godt kunnskapsgrunnlag, slik at eventuelle konsekvenser blir grundig vurdert før planen vedtas.
- Planløsninger: Kommunen må ta hensyn til mange ulike faktorer når en reguleringsplan utarbeides. Det er viktig at konsekvensene av planen blir grundig vurdert, og at disse hensynene også ivaretas når planen gjennomføres.Noen av de viktigste hensynene er beskrevet i plan- og bygningsloven § 1-1 og § 3-1, som handler om samfunnsinteresser, bærekraftig utvikling og medvirkning i planprosesser. I tillegg finnes det flere spesifikke regler i nasjonale planretningslinjer, statlige bestemmelser og særlover som påvirker arealbruk og samfunnsplanlegging.Dersom viktige hensyn ikke er tilstrekkelig ivaretatt i planforslaget, kan det komme innsigelser fra offentlige myndigheter. Dette kan forsinke eller stoppe planprosessen, derfor er det viktig å sikre at alle relevante forhold er godt utredet og tatt hensyn til tidlig i prosessen.
- Planforslag: Når planforslaget er klart, sendes det til kommunen for behandling. Forslaget skal inneholde en planbeskrivelse, plankart og rapporter som ble fastsatt i planprogrammet. Andre relevante dokumenter og illustrasjoner skal også legges ved. Kommunen vurderer deretter forslaget og avgjør om det skal sendes videre i planprosessen.
- Planbehandling: Formannskapet i Lurøy, som fungerer som planutvalg, vurderer planforslaget og bestemmer om det skal sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn. Planutvalget kan også velge å ikke legge forslaget ut til offentlig ettersyn. Hvis forslaget går videre, vil det bli tilgjengelig på kommunens nettsider og kunngjort med annonse i avis. Berørte naboer, grunneiere og relevante offentlige og private instanser blir varslet med brev. Høringsperioden varer som regel i minst 6 uker, og alle har mulighet til å komme med merknader og uttalelser om planforslaget.
- Vedtak: Når politikerne har fattet vedtak om reguleringsplanen, kunngjøres vedtaket på kommunens nettsider, i avis og i brev til berørte parter. Hvis planen er vedtatt med endringer, må forslagsstiller eller plankonsulent revidere planmaterialet i samarbeid med saksbehandler før det endelige vedtaket kan kunngjøres.Du kan lese mer om reguleringsplan her: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/reguleringsplan/id2928063/?ch=3