Hva sier ungdommene i Lurøy?

Slik bidrar ungdomsrådet til revisjon av kommuneplanens samfunnsdel 

I arbeidet med å revidere kommuneplanens samfunnsdel har Lurøy kommune hatt fokus på å inkludere alle innbyggernes stemme. Selv om en spørreundersøkelse sendt til skolene i Lurøy dessverre hadde lav respons, valgte vi i stedet å arrangere et møte med ungdomsrådet i Lurøy.

Møtet fant sted på Onøy den 5. juni 2024 og samlet totalt sju medlemmer fra ungdomsrådet, inkludert leder og nestleder. Rådet representerer ungdommene i kommunen og fungerer som en viktig stemme i blant annet planarbeidet. I forkant av møtet fikk de utdelt informasjonsmateriell om kommuneplanen, og revisjonsprosessen, slik at de kunne forberede seg på temaene som skulle diskuteres.

Lite arbeidsverksted 

I første delen av møtet tok vi utgangspunkt i rapporten «Ungdomspolitisk dag i Lurøy». Ungdomsrådet hadde i forkant fått beskjed om å gå gjennom rapporten. Ungdomspolitisk dag ble holdt i mars i 2022 og daværende ungdomsråd med MED ungdoms i fokus, fikk samlet alle ungdomselever fra alle kretsene i Lurøy. Rapporten viste hva som var viktig for ungdommer, og følgende 4 temaer ble fremhevet; møteplasser, skolehelsetjeneste, fritidsaktiviteter og psykisk helse. Nåværende ungdomsråd ble bedt om å ha en diskusjon rundt disse temaene. Var disse temaene fortsatt aktuelle? Var det også noen andre viktige tema å diskutere?

Hva er viktig for dere?

Ungdomsrådet bekrefter at temaene fra ungdomspolitisk dag stemmer godt med deres egne synspunkter, og de ønsker å legge til at transport er et viktig tema for dem. De understreker at transportproblemer gjør det vanskelig for ungdom å møtes på tvers av kretser.

Ungdomsrådet ønsker at felles aktiviteter, som skolearrangementer og idrettslag på tvers av kretser, skal starte tidligere, slik at ungdom i 10. klasse kjenner flere fra kommunen før de eventuelt flytter på hybel.

Med hjelp av Mentimeter ble ungdomsrådet bedt om å rangere følgende tema fra viktigst til minst viktig («transport» representeres av «Annet?»):

 

I neste delen av møtet ble fokus rettet mot hvordan kunne kommunen rekruttere ungdommene tilbake i framtiden. Vi tok utgangspunkt i folketallet per 4.kvartal i 2023. Det ble innledet med at mange ungdommer ikke kommer tilbake etter endt studietid, og vi ser en stor nedgang fra aldersgruppe 0-24 til 25-34 og 35-44. I tillegg ble det supplert med foreløpig resultater fra en spørreundersøkelse som ble utarbeidet for ungdomselever i alle skolene i Lurøy kommune. På spørsmålet «Ønsker du å bo i Lurøy i fremtiden?» hadde de fleste svart «nei». Vi stilte derfor følgende spørsmål til ungdomsrådet: «Hva skal til for at unge skal etablere seg i Lurøy i framtida?» 

Ordskyen viser at transport er det mest fremhevede temaet, sammen med jobbmuligheter. Det ble diskutert at hvis kommunen kunne tilby flere jobbmuligheter, spesielt utenom sjørelaterte jobber, kunne dette bidra til økt tilflytting. Det ble også nevnt at ungdommer ofte er åpne for å flytte dit de får jobb, og mange ønsker å reise og utforske før de vurderer å flytte tilbake. Bedre transportmuligheter og flere jobbtilbud kan styrke ønsket om å vende tilbake senere.

Videre ble det påpekt at mange ikke har hatt en god oppvekst, noe som kan gjøre det vanskelig å lengte tilbake til hjemstedet som voksen. For å få flere til å vurdere å flytte tilbake, er det viktig å forbedre oppvekstsvilkårene og skape gode minner. Gode barndomsminner kan bidra til at folk ser på kommunen som et bra sted å bo og etablere seg i voksen alder.

Det ble også diskutert et ønske om et bedre skolemiljø, ettersom flere har opplevd eller vært vitne til mobbing, og opplever at voksne ikke tar tak i problemet. Mobbing påvirker psykisk helse, og mangel på støtte gjør det vanskelig. Det er en sammenheng mellom psykisk helse, ønsket om å vende tilbake, transport og fritidsaktiviteter.

 

Les hele referatet fra møtet her (PDF, 246 kB)

Kontakt

Tilbakemelding